Jubileum – EMM150
Foto: Hans Sweegers

Het Jubileum

Het jubileumjaar 2018 gaat op zondag 14 januari 2018 wervelend van start met de presentatie en overdracht van de jubileumcompositie “The Bridge” tijdens het Nieuwjaarsconcert in de St.Medardus kerk in Wessem.

 Het feestelijke hoogtepunt van het jubileum vindt plaats in het weekend van 22 t/m 24 juni 2018 op de Maasboulevard aan de rand van de historische dorpskern. Live & Open Air trapt op vrijdagavond af met als vanouds een uitdagende programmering voor het jongere publiek. Op zaterdag geeft Live & Open Air het stokje over aan de jubilerende harmonie. De zaterdag staat in het teken van de band die de harmonie met Wessem en zijn inwoners heeft en zal nadrukkelijk worden ingevuld door en met alle culturele verenigingen die Wessem rijk is. Op zondag komt, na een ontbijt voor het hele dorp, de muzikaliteit tot uiting door een aantrekkelijk optreden van muziekverenigingen uit Midden-Limburg met als sluitstuk het galaconcert van de Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Jan Cober.

In aanloop naar het jubileumweekend in juni, worden er verschillende concerten gegeven in samenwerking met harmonieorkesten uit de omgeving. Alle activiteiten in het jubileumjaar zijn er op gericht om invulling te geven aan hetgeen waar de Koninklijke Harmonie EMM voor staat: verbinding. Verbinding in de breedste zin van het woord. Verbinding die gevonden wordt in een sterke verenigingsband, verbinding door te blijven investeren in de leefbaarheid van de gemeenschap, verbinding met het publiek door het aanbieden van muziek op hoog muzikaal niveau. En verbinding met de toekomst door nu educatieve projecten aan de jeugd aan te bieden en hen mee te nemen in een prachtige muzikale wereld.

Muziek verbindt

Muziek verbindt de samenleving, lokaal en provinciaal. En de harmonie speelt daarin een belangrijke rol. Soms als ik ergens voor mijn werk in Limburg kom, en dat kan in de kleinste dorpskernen zijn, hoor ik op de achtergrond het schallen van trompetten of het geroffel van de drumband. Muziek! Heerlijk.

Muziek is niet altijd vanzelfsprekend! Want het runnen van een harmonie die het moet hebben van de inzet van vrijwilligers is soms een echte uitdaging. Zeker in een tijd waar we op een aantal plaatsen kampen met een verenigingsleven dat onder druk staat, is het honderdvijftig jarig bestaan van de Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht Wessem een symbool voor een Limburg dat verbondenheid en gemeenschapsgevoel in ere houdt.

Een harmonie die onafgebroken al 150 jaar lang een spilfunctie vervult in een dorp met iets meer dan 2000 inwoners. En die kan bogen op vele muzikale hoogtepunten, met onderscheidingen in de superieure afdeling en de twee kampioen wimpels in de Concertdivisie. Een prestatie van formaat, die te danken is aan een zeer sterk besef van traditie die vele generaties aan elkaar hebben doorgegeven, aan een grote waardering van de harmonie muziek, en bovenal de tomeloze inzet van de vele inwoners van Wessem die zich in al die jaren geheel vrijwillig hebben ingespannen voor de harmonie.

En juist dat vind ik als gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg fantastisch. Cultuur is iets dat door ons allemaal wordt gedragen, dat onderdeel uitmaakt van on DNA, en waar we het liefst dagelijks mee bezig zijn. De Koninklijke Harmonie Eendracht Maakt Macht Wessem mag met recht een groot feest vieren, want zij zijn met deze mijlpaal een schitterend voorbeeld voor vele lokale (muziek) verenigingen, zowel binnen als buiten Limburg. Gefeliciteerd met uw 150-jarig jubileum.

Ger Koopmans
Gedeputeerde Cultuur Provincie Limburg

Bron: Klankwijzer.nl